MAKAN
Pernahkah anda menyoal berulang kali mengapa kita
mempunyai begitu banyak makanan diet, kita sebenarnya semakin gemuk,
BUKAN KURUS??? Ternyata, ia sedikit lebih kepada pengurusan berat badan
selain dari mengira kalori.
Makanan yang kita makan mencetuskan pelbagai tindak balas di dalam badan kita. Makanan yang tinggi
dalam karbohidrat ditapis atau gulanya dipecahkan kepada gula ringkas yang dipanggil glukosa dan diserap
ke dalam darah dengan cepat. Badan bertindak balas kepada peningkatan glukosa darah ini, dengan
melepaskan insulin yang cukup untuk mengeluarkan glukosa daripada darah dan memasukkannya ke
dalam sel untuk tenaga, atau menyimpan untuk kegunaan kemudian.
Cuba teka dalam bentuk apa ianya sering disimpan? Ya betul, lemak!
dalam karbohidrat ditapis atau gulanya dipecahkan kepada gula ringkas yang dipanggil glukosa dan diserap
ke dalam darah dengan cepat. Badan bertindak balas kepada peningkatan glukosa darah ini, dengan
melepaskan insulin yang cukup untuk mengeluarkan glukosa daripada darah dan memasukkannya ke
dalam sel untuk tenaga, atau menyimpan untuk kegunaan kemudian.
Cuba teka dalam bentuk apa ianya sering disimpan? Ya betul, lemak!
Untuk membantu dengan matlamat pengurusan berat badan anda, anda perlu belajar jenis makanan
yang perlu dibuang dari diet, dan yang mana perlu dimasukkan.
yang perlu dibuang dari diet, dan yang mana perlu dimasukkan.
Program Pengurusan Berat Badan SD II tidak mengira kalori, sebaliknya ia akan mengajar anda untuk
mengenal pasti dan menyertakan makanan yang berkualiti tinggi dalam kehidupan seharian anda
yang akan membentuk asas kesihatan anda yang berterusan serta pengurusan berat badan yang sihat..
mengenal pasti dan menyertakan makanan yang berkualiti tinggi dalam kehidupan seharian anda
yang akan membentuk asas kesihatan anda yang berterusan serta pengurusan berat badan yang sihat..
MINUM
Boleh dikatakan nutrien yang paling penting dalam diet kita,
iaitu air membentuk sekurang-kurangnya 60% daripada komposisi badan kita.
Kehilangan hanya 2% daripada air dalam badan boleh mengurangkan tumpuan, fokus
dan memperlahankan tindak balas.
Perubahan dalam proses metabolik dan pemecahan lemak yang tersimpan semasa Program Pengurusan
Berat Slim Diet II meningkatkan keperluan air untuk kita.
Berat Slim Diet II meningkatkan keperluan air untuk kita.
Ia adalah penting untuk mengambil sekurang-kurangnya 2.0 liter air setiap hari semasa mengikuti Program Pengurusan Berat SD II, lebih jika anda bersenam atau berada pada cuaca yang panas.
Teh herba tanpa gula termasuk teh hijau boleh dikira sebagai sebahagian daripada jumlah pengambilan
air anda.
Jenis-jenis karbohidrat
Jika anda mengurangkan karbohidrat (CHO) daripada jumlah yang anda perlukan untuk tenaga, lemak
yang tersimpan akan dibakar untuk menyediakan tenaga untuk keperluan badan anda.
Untuk mempercepatkan ketosis, disyorkan makan tidak lebih daripada 20g CHO setiap hari,
selepas beberapa hari kebanyakan orang mendapati mereka boleh makan kira-kira 35g/day CHO dan
berada pada tahap ketosis.
Untuk mempercepatkan ketosis, disyorkan makan tidak lebih daripada 20g CHO setiap hari,
selepas beberapa hari kebanyakan orang mendapati mereka boleh makan kira-kira 35g/day CHO dan
berada pada tahap ketosis.
Karbohidrat ringkas seperti gula, kek, biskut, gula-gula, keropok, mi, nasi putih, biji-bijian ditapis dan
roti putih mengandungi nilai pemakanan yang kurang dan mesti dielakkan. Buah-buahan juga dianggap
sebagai CHO kerana ia mengandungi jumlah fruktosa yang tinggi yang mudah dimetabolis. Oleh itu
buah-buahan juga harus dielakkan.
Sumber-sumber terbaik CHO dalam program ini adalah sayur-sayuran berkanji rendah terutamanya,
sayur-sayuran hijau. Ia adalah disyorkan 5 hidangan (kira-kira 5 cawan) sayur-sayuran yang patut
dimakan setiap hari dari Kandungan Carta Makanan Slim Diet II.
No comments:
Post a Comment